САЩ увеличават натиска върху ЕС за излизане от кризата

Американският президент Барак Обама проведе серия от срещи с европейски лидери, за да призове към "незабавен план" за разрешаване на кризата в еврозоната.

07.06.2012 | 13:06
САЩ увеличават натиска върху ЕС за излизане от кризата

Опасенията на Обама са свързани с  въздействието на европейската дългова криза върху икономиката на САЩ , само пет месеца преди  президентските избори. Във вторник и сряда той се срещна последователно с британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Марио Монти, съобщава L’express.

Сътресенията на финансовите пазари в Европа са били тема и на телефонен разговор в сряда между американския министър на финансите Тимъти Гайтнър и китайския вицепремиер Ван Цзишан, който отговаря за  икономическите въпроси.

В основата на притеснението на американския президент са публикуваните в петък резултати за безработицата в САЩ през месец май. Те показват че тя расте по-бързо от очакваното. Освен това през миналия месец са били създадени  два пъти по-малко работни места от прогнозираните. Статистика , която не предвещава нищо добро за Обама на предстоящите избори.

Още по-тревожен е фактът, че САЩ  все още не са преодолели ефекта на рецесията от 2007 – 2009г. А главната причина за това, според Барак Обама е „насрещният вятър“ от еврозоната, където растежът в момента е нулев, а средната безработицата достигна 11%-най-лошото ниво от създаването на единната валута. ЕС е най-големият клиент на американския износ.

Според “Даунинг стрийт“, по време на срещата във вторник, Камерън и Обама са се споразумели за необходимостта от незабавен план за разрешаване на кризата в еврозоната и възстановяване на доверието в пазара, както и дългосрочна стратегия, за да се гарантира, съществуването на силна единна валута.

Великобритания, която не е приела еврото, многократно призовава лидерите на еврозоната да предприемат "решителни действия" за разрешаване на тази криза и по-специално да спрат по някакъв начин  "урагана", който може да връхлети  с пълната сила британската икономика и банковата система на Острова.

Според Белия дом, в разговорите с Меркел в сряда, както и по време на срещата с Марио Монти, американският президент е подчертал едно и също нещо - необходимостта от мерки за укрепване и растеж в еврозоната.

Американският натиск върху Европа става все по-силен и това беше отбелязано от Белия дом официално във вторник -  "европейските лидери изглежда действат с по-силно изразено чувство на неотложност и ние приветстваме това. Надяваме се, че през следващите седмици в Европа ще бъдат предприети ускорени действия".

Американската нетърпеливост към европейската криза, идва в момент,  когато ЕС е изправен пред разруха на испанската банкова система и реална опасност Испания да стане следващата държава, която ще има нужда от спасителен план. Друга опасност идва от парламентарните избори на 17 юни в Гърция, чиито резултати може да поставят под въпрос  програмата за икономии, договорена с ЕС.