Почина писателят Рей Бредбъри

Авторът на „Вино от глухарчета“ и „Марсиански хорники“ си отиде на 91-годишна възраст.

06.06.2012 | 20:32
Почина писателят Рей Бредбъри

На 91-годишна възраст почина американският писател-класик в научната фантастика Рей Бредбъри, предаде France Press, позовавайки се на неговото семейство.

„Светът загуби един от най-добрите автори, раждали се някога, и един от най-скъпите за мен хора. Почивай в мир, Рей Бредбъри”, написа внукът на писателя Дани Карапетиян в социалната мрежа „Туитър”.

Бредбъри е автор на стотици романи, къси разкази, пиеси, както и телевизионни и филмови сценарии. Кариерата му на писател започва през 40-те години на 20 век.

Сред едни от най-известните творби на автора са романите „Марсиански хорники", „451 градуса по Фаренхайт", „Чувствам, че идва нещо зло", „Вино от глухарчета" и „Гробище за лунатици”.

За себе си той казва „Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка.“

Рей Бредбъри е носител на наградите „О'Хенри“, „Бенджамин Франклин“, награден е и от Американската академия с премията „Гандалф“. През 2004 Бредбъри получава Националния медал за изкуства, връчван от американския президент. Носител е на Световна награда за фентъзи за цялостно творчество през 1977. Носител е  на наградата „Еми" за работата си по телевизионната продукция "Дървото на вси светии".