Най-опасният хакер в света e американското правителство

Докато упреква в киберпрестъпления Русия и Китай, Барак Обама е наредил компютърни атаки срещу Иран, разкрива The New York Times.

02.06.2012 | 10:05
Най-опасният хакер в света e американското правителство

Най-опасният хакер в света е не друг, а правителството на САЩ, стана ясно от публикация в The New York Times. Вестникът се позовава на анонимен, но високопоставен източник от президентската администрация, според когото именно Белият дом стои зад най-сложната и мащабна кибернетична атака в историята, насочена срещу Иран и иранската ядрена програма.

Президентът Барак Обама лично е разпоредил да се ускори работата по проекта за кибератаки, замислен още при Джордж Буш. Резултат от това е Stuxnet - нашумелият компютърен вирус, който направи неконтролируеми някои от иранските установки за обогатяване на уран. Според Times има съмнения дали американското правителство не е създало и вируса Flamer, открит преди седмица. Според експерти това е един от най-съвършените и мощни компютърни вируси досега, и за месеците, в които е действал незабелязано, е успял да открадне огромно количество секретна информация от иранските технологични институти и нефтодобивната индустрия на страната.

Ако разкритията на вестника се потвърдят, това сериозно ще разклати позицията на САЩ срещу Китай и Русия. Вашингтон редовно обвинява двете страни, че насърчавали киберпрестъпленията и електронния шпионаж.

Според политически анализатори обаче публикацията може да донесе само ползи на Барак Обама в предизборната надпревара. Досега главният упрек на републиканците срещу действащия президент бе, че е твърде мек към Иран и предполагаемите опити на ислямската страна да разработи ядрено оръжие.