И в Германия изгря етническа партия

Провинция Шлезвиг-Холщайн нарочно махна избирателния праг, за да влязат датчаните в парламента.

01.06.2012 | 17:03
И в Германия изгря етническа партия

Шлезвиг-Холщайн ще стане първата германска провинция, в чието управление участва партия на етническа основа. Комитетът на избирателите от Южен Шлезвиг (SSV), който представлява датското малцинство в провинцията, ще има един министър в регионалното правителство, съставено от социалдемократите и Зелената партия.

Над 50 хиляди от жителите на 2.8-милионната провинция се самоопределят като датчани. Техните родители са останали в района, след като Прусия и Австрия завземат територията от Дания през 1864 година. След Втората световна война Германия и Дания се споразумяват да спазват правата на малцинствата от двете страни на границата.

Днес Дания спонсорира 50 училища в района, множество културни институции, както и двуезичния ежедневник Flensborg Avis. Специално заради малцинствената партия законодателите в Шлезвиг-Холщайн премахнаха 5-процентовата бариера за влизане в парламента.

 „Има голяма разлика между немския и датския манталитет и култура. Ние сме датчани, но сме и интегрирана част от германското общество“ обяснява редакторът на вестника Бярне Лонборг.

Секретарят на SSW Мартин Лоренцен казва, че партията е не само етническа, а и регионална. Сред основните й цели ще бъде въвеждането на някои от добрите скандинавски практики в местната политика - например промени в образователната сфера, касаещи възрастта, на която се профилират учениците. В Германия учениците се пренасочват според способностите им между 11 и 12 години, а в Дания чак на 16, което дава по-добри шансове на деца в неравностойно положение.