Външно министерство изгони сирийския посланик от София

Временно изпълняващият длъжността Салах Сукар трябва да напусне България до 72 часа.

29.05.2012 | 17:48
Външно министерство изгони сирийския посланик от София

В отговор на убийствата на 108 души в сирийския град Хула българското външно министерство издаде нота, според която временно управляващият посолството на Сирия в София Салах Сукар трябва да напусне страната до 72 часа. От България ще си заминат и още двама сирийски дипломати от посолството.
В отговор на продължаващото насилие в Сирия България временно ще прекрати и дейността си в Дамаск и изтегля дипломатическия си персонал от страната.

Около 20 души от убитите преди седмица в град Хула са загинали от артилерийски и танков обстрел. Останалите около 88 души са били разстреляни в домовете им, съобщиха от канцеларията на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Убийствата са станали при два масови разстрела, извършени от поддръжниците на управляващия режим, разказват оцелели.

Преди ден около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха край София с цел да подобрят действията си в посока на прекратяване на кръвопролитията в арабската държава.

Присъстващите подписаха обща декларация, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ" и призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава седма. В декларацията участниците се обръщат към Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да окажат хуманитарна помощ.
Трите организации потвърждават необходимостта от цялостното премахване на режима.