Испания ще се справи сама с финансовата криза, категоричен е Рахой

Мадрид изпитва трудности при набирането на свежи пари от финансовите пазари, призна премиерът на страната.

29.05.2012 | 09:58
Испания ще се справи сама с финансовата криза, категоричен е Рахой

Испанският премиер Мариано Рахой опроверга информациите, че Испания планира да поиска помощ от Европейския съюз за спасяване на затруднения си банков сектор. Изявлението съвпадна с рязкото обезценяване на акциите на четвъртата по големина финансова институция в страната Bankia. В петък тя поиска нова финансова помощ от държавата в размер на 19 млрд. евро, като по този начин общият размер на помощта от испанската държава ще достигне 23.5 млрд. евро

Освен това думите на Рахой бяха съпроводени със значителното покачване на лихвите по испанските облигации, които доближиха ниво, при което други страни като Гърция и Португалия потърсиха помощта на международните кредитори.

Премиерът призна, че в момента за Испания е много трудно да набира свежи пари от финансовите пазари. Според него повишаването на рисковите премии по испанските облигации до рекордно равнище не е свързано с кризата около Bankia.

„Проблемът е в натрупания огромен дълг който трябва да рефинансираме, което е трудно в този момент“, обясни Рахой и допълни, че първостепенната задача на правителството е да намали дефицита по бюджета си.

За тази цел той призова ЕС да разсее всички съмнения около бъдещето на еврото, защото заради Гърция цари обща несигурност за бъдещето на единната валута.