Египет избира президент

Ислямистите имат най-големи шансове за победа.

23.05.2012 | 10:19
Египет избира президент

Египет избира президент за първи път след свалянето на Хосни Мубарак.  Право на глас имат 50 милиона души. Военният съвет, който завзе властта през февруари 2011 обеща да съблюдава честността на гласуването. Въпреки това съществуват подозрения, че военните нямат желание да се оттеглят от властта и биха използвали президентската институция за да я легитимират.

Изборите противопоставят ислясмисти срещу секуларисти, революционери срещу бивши министри от ерата на Мубарак. Четирима са претендентите, които имат шанс да спечелят гласуването. BBC обаче отбелязва, че секуларистки настроените кръгове на обществото не са успели да издигнат кандидат, който да има реални шансове  за победа. Кандидатите за най-високият държавен пост са общо 13.

Кои са основните претенденти?

Един от основните претенденти за президентския пост е Ахмед Шафик. Той е бил главнокомандващ на египетските военновъздушни сили и за кратко министър-председател през февруари 2011.

Амр Муса е  бивш министър на външните работи  и бивш генерален секретар на Арабската лига.

Мохамед Мурси е кандидатът на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“, което има най-голямо влияние сред обществото след падането на Мубарак. Вторият ислямистки кандидат с реални шансове е Монеим Абдул Фатух, който се явява като независим.

Изборите са изключително важни макар, че докато не бъде одобрена новата конституция на  страната, не е ясно какви ще са функциите на президента. Парламентарните избори бяха спечелени от Мюсюлмански братя и евентуална победа за Мурси би съсредоточила прекалено много власт в техните ръце, коментират анализатори.

Според одобрените правила на провеждане на вота, ако нито един от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете ще има балотаж.