Г-8 се фокусира върху проблемите в еврозоната

Правителствата трябва да предприемат конкретни мерки за растеж, заяви Барак Обама.

19.05.2012 | 09:42
Г-8 се фокусира върху проблемите в еврозоната

Проблемите в еврозоната и политическата криза в Гърция се очаква да бъде основната тема на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид.

Вчера от офиса на гръцкия премиер обявиха, че германския канцлер Ангела Меркел е предложила Атина да направи референдум за оставането си в еврозоната. Малко по-късно Германия отрече, но съмнението, че търпението на Берлин, се изчерпва се засилва още повече. Британският премиер Дейвид Камърн пък беше лаконичен, че е крайно време Атина да реши дали иска да остане в еврозоната или не.

На първата официална вечеря на Г-8, лидерите са се обединили около становището, че правителството в Техеран трябва да преведе категорични доказателства, че развива ядрена програма за мирни цели. Относно Сирия, осемте страни са категорични, че насилието трябва да спре, а власт и опозиция трябва да приемат мирния план на ООН.

Междувременно новоизбраният френски президент Франсоа Оланд получи подкрепа от Барак Обама за необходимостта от бърз растеж, както в еврозоната, така и в света. Двамата се срещат за първи път след встъпването на Оланд в длъжност.