Гърция ще спре да плаща дълговете си, предупреди Ципрас

Ако Европа спре финансирането ни, ще бъдем принудени да се приспособим, заяви председателят на СИРИЗА.

18.05.2012 | 15:09
Гърция ще спре да плаща дълговете си, предупреди Ципрас

Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му, но ако се стигне до там, Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, закани се Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете.

Европа трябва да се ориентира към политика, насочена към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция, допълва Ципрас. 

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва още той. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, но предупреди, че ако те спрат плащанията, Атина ще бъде принудена да се приспособи и да спре погасяването на дълга към кредиторите.

Според последните проучвания за изборите през юни, СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6-и май. Това на практика означава, че е възможно да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за получаване на безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.