Служебно правителство поема управлението на Гърция

Меркел играе покер с живота на хората, заяви лидерът на SYRIZA Алексис Ципрас.

17.05.2012 | 08:45
Служебно правителство поема управлението на Гърция

Гърция сформира служебно правителство начело с премиера Панайотис Пикраменос. Кабинетът ще се състои от 16 министри, които няма да имат свои заместници. Повечето са бивши ръководители на ведомства, служители от съдебната сфера, университетски ръководители и пр.

Постът на финансов министър заема Георгиос Заниас – професор по икономика в Атинския университет и ключов участник в преговорите по опрощаване на гръцкия дълг. За външен министър е избран Петрос Моливиатис, изпълнявал тази длъжност през 2004-2006 година. Военен министър ще е Франгос Франгулис – бивш началник на Генералния щаб.

Съгласно гръцката конституция, служебното правителство има една единствена цел - да осигури провеждането на предсрочни парламентарни избори, които в случая ще се състоят на 17 юни. То не може нито да приема закони, нито да поема каквито и да било ангажименти пред чуждестранни партньори и организации.

 Междувременно в интервю за BBC лидерът на SYRIZA Алексис Ципрас коментира, че ако политиката на строги мерки за икономии продължи, еврозоната ще бъде разрушена. Ципрас обвини Европейския съюз и германския канцлер Ангела Меркел, че играят покер с живота на хората в Европа, като настояват за затягане на коланите. По последни социологически проучвания именно SYRIZA ще спечели най-много гласове на изборите на 17 юни.