Франсоа Оланд встъпи в длъжност

Първата работа на новия президент на Франция ще е да се срещне с Ангела Меркел.

15.05.2012 | 14:15
Франсоа Оланд встъпи в длъжност

Франсоа Оланд се закле като президент на Франция. Той ще бъде първият социалист, който влиза в Елисейския дворец от 17 години насам.

Оланд бе посрещнат в двора на резиденцията от Никола Саркози. След това двамата проведоха кратка среща, на която по протокол отиващият си президент предава кодовете за ядрените ракети и други държавни тайни на наследника си.

„Франция е велика нация. През цялата си история сме преодолявали предизвикателствата, които са стояли пред нас. В моя мандат ще върна справедливостта във Франция и ще поставя нов курс за Европа. Ще допринеса за мира и защитата на околната среда на планетата”, заяви Оланд в първата си реч.

По негова молба церемонията бе възможно най-скромна, като на нея присъстваха най-близките му хора и администрацията на президентството – около 350 човека, според BBC.

Новият президент ще настоява европейските лидери да подпишат споразумение, което да обвърже необходимите мерки за намаляване на дефицитите с конкретни мерки за стимулиране на икономиките и растеж.

След приключването на церемонията Франсоа Оланд ще назначи новият министър-председател на Франция, а по-късно ще отлети за Германия, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел.