Гърция пое към предсрочни избори

Радикалната левица отказа да участва в правителство на националното спасение. Според анкетите тя е най-вероятният победител при нов вот.

13.05.2012 | 15:24
Гърция пое към предсрочни избори

(Обновена в 18:04)

Срещата между лидерите на трите най-големи гръцки партии, организирана от президента Каролос Папуляс, очаквано не даде резултат и политическата криза в страната продължава. Андонис Самарас от "Нова демокрация", Алексис Ципрас от Коалицията на радикалната левица (SYRIZA) и Евангелос Венизелос от ПАСОК отхвърлиха призива на държавния глава да се обединят около правителство на националното спасение. Ципрас е неумолим в настояването си да бъде изоставен договореният с ЕС спасителен план, докато Самарас и Венизелос настояват той да остане, макар и евентуално в ревизиран вид.

Последният ход на президента Папуляс ще е да се срещне с лидерите на по-малките парламентарни партии - Демократичната левица, "Независими гърци" и Комунистическата партия. Наблюдатели обаче окачествяват шансовете някоя от тях да подкрепи кабинет с участието на "Нова демокрация" и ПАСОК като минимални. Ако не се стигне до споразумение, Папуляс ще трябва да свика нови избори, най-вероятно на 17 юни. Социологическите анкети показват, че най-вероятен победител в тях ще е коалицията на Алексис Ципрас. Според сега действащия изборен закон партията с най-добър резултат получава допълнителни 50 места в парламента. Ако това е SYRIZA, тя най-вероятно ще е в състояние да състави коалиционно правителство с останалите партии, които са против спасителния план, и да превърне досегашните управляващи в проевропейска опозиция.

На излизане от президента Ципрас призна, че е отхвърлил категорично молбата на държавния глава да подкрепи правителство на националното спасение. Той подчерта, че няма да се примири със спасителния план, който според него е "огромна грешка".

Пред журналисти Ципрас заяви още, че Демократичната левица ще се присъедини към „Нова Демокрация” и ПАСОК, и трите партии ще формират коалиционен кабинет. От партията на Фотис Кувелис обаче моментално опровергаха изказването и го окачествиха като "лъжа и клевета".