Европа обмисля отстъпление от строгите бюджетни правила?

Европейските правителства все по-често признават, че постигането на целите за бюджетен дефицит са все по-трудно постижими в условията на продължаващата рецесия и слаб ръст.

10.05.2012 | 18:08
Европа обмисля отстъпление от строгите бюджетни правила?

Правителствата от еврозоната се очаква да дадат повече свобода на Испания да посрещне бюджетните си цели през следващата година, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация на участвали в дискусия по темата лица. Предложението е показателно за промяна в строгата политика по спазване на заложените бюджетни правила в еврозоната.
Строгите икономии ще останат водещ принцип във фискалната политика на Европа. Правилата обаче ще бъдат коригирани в някои случаи, като този на Испания, когато икономиката на страната е в рецесия и естествено бюджетния й дефицит нараства.
Полза от гъвкавите правила в бъдеще може да извлече и Франция, която ще премине през сериозно орязване на разходите, за да постигне заложените цели на дефицита през следващата година- задача, която ще влезе в разрез с обещанията на новия френски президент Франсоа Олад за стимулиране на икономическия растеж.
Европейските правителства все по-често признават, че постигането на целите за бюджетен дефицит са все по-трудно постижими в условията на продължаващата рецесия и слаб ръст. Гърция стана нагледен пример за това как рязкото орязване на бюджетните разходи може лошо да рефлектира върху растежа, да увеличи бюджетния дефицит и да направи погасяването на дълга още по-трудно.
Опасенията на властите остават фокусирани върху това, че ако бюджетните цели бъдат размити, както се случи в миналото, инвеститорите може да загубят доверието си и в по-силните икономики на еврозоната.
Въпреки трудностите, испанското правителство е категорично, че ще успее да постигне заложените цели по дефицита в размер от 5.3% за тази година и 3% през следващата.