Последен шанс за съставяне на правителство в Гърция

Президентът на страната ще връчи мандат на ПАСОК.

10.05.2012 | 08:40
Последен шанс за съставяне на правителство в Гърция

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос ще получи днес мандат за съставяне на правителство в Гърция, след като в предишните дни политическите сили с най-много гласове от изборите - "Нова Демокрация" и Коалицията на радикалната левица (SYRIZA) - не успяха да съберат подкрепа.

Според наблюдатели шансовете на Венизелос, чиято партия остана едва трета във вота миналата неделя, са минимални. Спекулираше се за евентуално експертно правителство на националното спасение, което да бъде подкрепено от "Нова Демокрация" и, с резерви, от другите леви формации. Сега обаче по-скоро изглежда, че ПАСОК и "Нова Демокрация" ще търсят нови предсрочни избори, надявайки се страхът на гърците от раздяла с еврото да им върне част от загубената електорална подкрепа. Двете партии единствени са твърдо за прилагане на договорения с ЕС спасителен план.

Лидерът на SYRIZA Алексис Ципрас, който настоява спасителният план да бъде отхвърлен, не успя да получи подкрепата на другите леви и центристки формации в парламента, и върна мандата снощи. До последния момент той разчиташе да привлече Комунистическата партия, но нейните лидери отказаха заради изричното си настояване Гърция да изостави еврото, което Ципрас не споделя.

По конституция, ако първите три парламентарни сили не успеят да сформират правителство, в страната трябва да се проведат нови парламентарни избори. Най-вероятно те ще се състоят на 17 юни.