Самарас върна мандата, Гърция върви към сбогуване с еврото

Лидерът на десницата се отказа след цяла нощ неуспешни преговори, гръцките ценни книжа се сринаха със 7%.

08.05.2012 | 08:19
Самарас върна мандата, Гърция върви към сбогуване с еврото

Вероятността от нови предсрочни избори в Гърция и излизане на страната от еврозоната се увеличи значително, след като Андонис Самарас върна мандата за съставяне на правителство. В пет часа сутринта лидерът на "Нова Демокрация" обяви, че е сторил всичко по силите си, за да договори коалиция с привържениците на европейския спасителен план, но не е успял. Самарас уточни, че е потърсил партньорство с всички парламентарно представени сили, освен с екстремистката "Златна зора".

Мандатът сега ще бъде връчен на Алексис Ципрас, лидер на Коалицията на радикалната левица (SYRIZA). Той е категорично против спасителния план и предлага мораториум върху плащанията по дълга. Ципрас обаче няма шанс да получи мнозинство от 151 депутати, дори да потърси подкрепата на неонацистката "Златна зора". Гръцката комунистическа партия вече обяви, че няма да го подкрепи.

Все още не е изключен вариантът да бъде съставено експертно правителство "на националното спасение", както се изрази Самарас. Това може да стане с мандата на третата по големина парламентарна сила - лявата ПАСОК. Левицата и "Нова Демокрация", които управляваха съвместно страната в последните месеци, имат 149 места в парламента.

Хаосът в Гърция се отрази тежко на международните финансови пазари. Държавните ценни книжа на страната се сринаха с около 7% вчера. Анализатори на Citigroup изчислиха вероятността Гърция да се раздели с еврото през следващите 18 месеца на 75%.