Путин започна третия си мандат с обещание за демокрация

Ситуацията в Русия е предреволюционна, предупреждават анализатори.

07.05.2012 | 12:22
Путин започна третия си мандат с обещание за демокрация

Владимир Путин се закле като президент на руската федерация. Той благодари на предшественика си Дмитрий Медведев за напредъка, който страната е направила през последните четири години. „Медведев даде добър импулс и трансформацията на страната трябва да продължи”, заяви новоизбраният президент при встъпването си в длъжност.

Това е трети мандат на Путин, който се оттегли формално за четири години от президентския пост, за да не наруши конституцията на страната.  Той спечели убедително президентските избори по-рано тази година, но за първи път срещу преизбирането му имаше огромна съпротива.

Протестите започнаха още през декември 2011, а в неделя десетки хиляди привърженици на опозицията влязоха в невиждани от началото на демокрацията сблъсъци с полицията.

„Русия влиза в нова фаза на национално развитие. Ще трябва да решим задачи от нов вид, да се справим с предизвикателства, които ще предопределят съдбата ни през следващите десетилетия”, заяви президентът в кратката си реч.

„Конституционните права и демокрацията трябва да бъдат подкрепени и засилени” подчерта Путин.

Според анализатори цитирани от BBC Путин навлиза в най-трудният период от своето управление. Опозицията е слаба и разпокъсана, но съпротивата й е ясен отговор на системата, която не представя необходимите реформи. „Това е предреволюционна ситуация, а усещането за несправедливост, особено сред средната класа е все по-осезаемо”,  пише медията.

Ако Владимир Путин завърши шест годишния си мандат, той ще стане най-дълго управляващият лидер след Йосиф Сталин.