Саркози: Всеки глас ще се брои

В деня за размисъл социолози отбелязват, че разликата между опонентите за президентския пост на Франция е в рамките на статистическата грешка.

05.05.2012 | 11:18
Саркози: Всеки глас ще се брои

На президентските избори тази година ще има изненади, заяви Никола Саркози по време на последния си митинг от кандидат-президентска кампания във Франция. Всеки глас ще се брои след неделния вот. „Не можете да си представите до каква степен резултатите ще са на ръба на бръснача,” заяви Саркози преди деня за размисъл, предаде АФП.

Дни преди решителния вот социологическите проучвания дават преднина на социалиста Франсоа Оланд пред настоящия държавен глава. Разликата обаче е минимална, в рамките на статистическата грешка, коментира пред националното радио Франсоа Крус, директор на отдела за политически изследвания в института ИФОП. Около дава милиона гласа или четири процента делят Оланд от Саркози, отбеляза социологът. В последните седем дни от кандидат-президентската кампания обаче настоящият президент успешно скъсява дистанцията.

„През последната седмица Никола Саркози печели по половин пункт на ден. Той наваксва важно закъснение и финалният резултат от изборите може да е много по-оспорван, отколкото се очакваше,” отбеляза социологът. Той прогнозира още, че симпатизантите на крайната десница ще се разделят във вота.