Борис Джонсън спечели втори мандат в Лондон

Кандидатът на торите ще управлява града и по време на олимпиадата, сочат го като наследника на Дейвид Камерън начело на партията.

04.05.2012 | 22:14
Борис Джонсън спечели втори мандат в Лондон

(допълнена в 08:40)

Бившият журналист Борис Джонсън спечели втори мандат като кмет на Лондон в навечерието на олимпийското домакинство на града. След първото преброяване Джонсън водеше с 44% пред кандидата на лейбъристите Кен Ливингстън (40%). Във второто, в което останалите кандидати бяха елиминирани, представителят на торите получи 51.53% срещу 48.47% за Ливингстън - по-малка разлика, отколкото предвиждаха социолоците. Левицата обаче имаше видимо надмощие в борбата за общинските съвети, управляващите консерватори загубиха над 400 места в тях.

Вотът в Лондон затвърди и лошите резултати на либерал-демократите, коалиционен партньор на Консервативната партия. В столицата техният представител Брайън Падък дори не успя да се пребори за третото място, изпреварен от кандидата на зелените Джени Джоунс.

Успехът на Джонсън, бивш главен редактор на списание Spectator, се тълкува от повечето наблюдатели по-скоро като резултат на личния му чар,отколкото като плюс за консерваторите. "Борис каза на хората: гласувайте за мен, въпреки че съм консерватор", коментира лейбъристът Ед Болс. "Той печели по-скоро въпреки връзките си с Дейвид Камерън и Джордж Осбърн (премиера и финансовия министър, б.ред.), отколкото благодарение на тях".

Кен Ливингстън, който бе кмет преди Джонсън, обяви след поражението си, че това е краят на политическата му кариера, и намекна, че изходът от кметските избори вероятно "хвърля светлина" върху бъдещето на лидерския пост в Консервативната партия. Победителят Джонсън е виждан от все повече анализатори като най-вероятния наследник на премиера Дейвид Камерън начело на торите. Самият Камерън понесе тежки критики за лошите резултати в местните избори и бе подтикнат дори от някои близки съмишленици да смени политическия курс на правителството.