Нют Гингрич се отказа от кандидат-президентската надпревара в САЩ

4 милиона долара задължения е натрупал бившият председател на Камарата на представителите по време на предварителните избори.

03.05.2012 | 11:34
Нют Гингрич се отказа от кандидат-президентската надпревара  в САЩ

Нют Гингрич формално обяви край на кандидат-президентската си кампания. „Предпочитам Мит Ромни пред Барак Обама, който е най-левият президент в историята на САЩ”, заяви Нют Гингрич. Изказването му бе тълкувано, като подкрепа с половин уста за вероятния кандидат на Републиканската партия Мит Ромни.

До този момент бившият председател на Камарата на представителите критикуваше съпартиеца си, че не е достатъчно консервативен и не може да спечели доверието на десните избиратели.

Същевременно Ромни буквално заля медиите с негативни реклами срещу Гингрич  и вече отказалия се Рик Санторъм.

Гингрич приключва кампанията си със задължения от 4 милиона долара. Той успя да спечели предварителните избори само в Южна Каролина и Джорджия, въпреки че преди да започне гласуването бе един от фаворитите в национален мащаб.

След отказа на Санторъм и Гингрич официално в борбата за номинацията на Републиканската партия останаха само Мит Ромни и Рон Пол. Последният реално няма никакви шансове, но той все още не се отказва.

Официалният кандидат на Републиканската партия ще бъде обявен по време на конгрес, който ще се проведе през август. Изборите за президент ще се проведат в началото на ноември.