Оланд и Саркози си размениха обиди в тричасов диспут

Три дни преди изборите социалистът печели симпатиите на около 53.5% от французите.

03.05.2012 | 08:48
Оланд и Саркози си размениха обиди в тричасов диспут

До размяна на лични обиди стигнаха Никола Саркози и Франсоа Оланд, кандидатите за президентския пост във Франция, в телевизионния диспут три дни преди втория тур на изборите. Настоящият президент нарече съперника си „клеветник“, докато Оланд обвини опонента си, че избягва да поема отговорност. На свой ред Саркози отчете, че е успял да държи Франция далече от рецесията. Според кандидата на социалистите обаче страната преминава през сериозна криза и бавно пълзи към слаб икономически ръст.

Според анализаторите нито един от претендентите за президентския пост не е доминирал осезаемо в дебатите, но все пак симпатиите клонят повече към Оланд. Социологическите проучвания сочат, че кандидатът на социалистите води със седем процента пред настоящия държавен глава.

Франсоа Оланд обеща да работи в подкрепа на тези, които са в нужда. „Ще бъда президент на справедливостта, тъй като преминаваме през сериозна криза, която рефлектира върху тези, които водят по-скромен живот, тези, които работят най-усилено и тези, които са най-уязвими,“ подчерта Оланд. Той обвини Саркози, че не поема отговорност за икономическите трудности, през които минава Франция, прехвърляйки вината върху световната криза. Кандидатът на социалистите не пропусна да спомене и рекордните нива на  безработицата, които обвърза и с понижения кредитен рейтинг на Франция. Саркози отвърна, че е направил повече от който и да е друг европейски лидер, за да се справи с трудните икономически обстоятелства.

Франция не е била в рецесия от 2009. Коя друга стана успя да го постигне?“, попита Саркози. Той оспори предложенията на Оланд за стимулиращи икономически програми, подчертавайки, че Франция трябва да ореже разходите и да намали дълга си. „Много хубаво е да говорим за обединение на хората, но плановете трябва да се изпълняват на практика,“ коментира действащият президент.

Организираните от TF1 и France 2 дебати бяха предавани на живо по още няколко канала и продължиха повече  от три часа. Над 63 милиона души са били пред екраните след началния час от 21.00.

Саркози атакува Оланд, че е отхвърлил предложението му за три диспута, вместо само един. От 1974 предизборните дебати винаги са в една част, с изключение на 2002, когато Жак Ширак отказа да участва в дискусия с крайно десния Жан-Мари Льо Пен.

Ключовият момент в дебатите през 2007 между Саркози и Сеголен Роаял (бивша жена на Оланд и майка на децата му) беше, когато Саркози призова кандидата на социалистите да се „успокои“. Роаял му отвърне, че малко гняв е дори „здравословен“. Сега обаче Саркози изигра по-агресивната роля, повишавайки тон и накланяйки се по- често напред към събеседника си, отбелязват анализаторите.