Атаките с безпилотни самолети са законни, категорични са в САЩ

Ликвидирането на терористи в чужди държави не нарушава международното право, заяви съветник на Барак Обама.

01.05.2012 | 14:29
Атаките с безпилотни самолети са законни, категорични са в САЩ

„Въздушните удари с безпилотни самолети помагат да спечелим войната срещу талибаните и партизанските групи в Афганистан”, заяви Джон Бренан, съветник на президента за борбата с тероризма.

Те са законни, етични и не нарушават международното право, убеден е Бренан. По думите му това е самозащита и САЩ имат право да използват смъртоносна сила срещу враговете си.

Бренан подчерта, че безпилотните самолети се използват много внимателно особено, когато целите са американски граждани. Тактиката е определяна като не-хуманна от редица неправителствени организации в САЩ, а някои от тях заведоха и съдебни искове да не бъде използвана срещу американски граждани.

„Ударите обикновено са съобразени с правителството на страната, на чиято територия се провеждат. По подобен начин са унищожени стотици терористи в Афганистан, Пакистан и Йемен”, обясни Бренан, цитиран от BBC.

Съветникът обаче призна, че се случва по време на нападенията да има и цивилни жертви. Именно заради големия брой убити невинни Пакистан настоява САЩ да прекратят операциите с безпилотни самолети на нейна територия. Същевременно американското командване проявява резерви към това да споделя информация с пакистанските военни, защото след това тя често бива предавана на талибаните.

Бренан призна още, че ударите на територията на суверенни страни е опасен прецедент, който може да бъде използван и от други страни разполагащи с подобна технология.