Нигерийската борса купува система за търговия от Nasdaq

Въвеждането на новата платформа ще струва около 10 милиона долара.

24.04.2012 | 07:55
Нигерийската борса купува система за търговия от Nasdaq

Нигерийският фондов пазар е вторият по големина в Африка след този на Южноафриканската република. Използваната търговска платформа обаче е остаряла, а работното време не се покрива с това на водещите борсови оператори. Всичко това е на път да се промени. След броени дни на борсата в Лагос ще влязат в сила промени, които са резултат от мащабна реформа на капиталовия пазар в страната. Ще бъде въведена системата за търговия на Nasdaq, а часовете на борсовата сесия ще съвпадат с тези на Wall Street. С въвеждането на всички тези новости, ръководството на нигерийската борса ще се опита да направи пазара по-атрактивен, както за чуждестранните инвеститори, така и за компаниите, които биха желали акциите им да се търгуват в Лагос. Целта е в следващите пет години търгуваните дружества да достигнат 1000. В момента техният брой е около 200.

Нигерийският борсов оператор ще плати 10 милиона долара на Nasdaq за въвеждането на новата платформа. До 2014 година се предвижда и въвеждане на търговия с фючърсни контракти. Всичко това има за цел да сложи край на трудните времена за капиталовия пазар в Нигерия.

През 2011 година водещият индекс на борсата в Лагос загуби над 16% от стойността си, въпреки успокояването във финансовия сектор след мащабната банкова криза. От началото на тази година цените на повечето акции се движат в тесни граници, като за последните четири месеца индексът бележи спад от около половин процент.