Ердоган плаши НАТО със закриване на ключови обекти в страната

Турция е все по-малко готова на компромиси със САЩ

16.12.2019 | 14:57 Редактор: Стефанка Митева
Ердоган плаши НАТО със закриване на ключови обекти в страната

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Турция може да закрие два от най-ключовите обекти на НАТО в страната, ако САЩ наложат санкции срещу покупката на руски противоракетни системи.

Това е най-ясният досега знак, че спорът със САЩ рискува да се разпространи и още повече да изостри отношенията на Анкара с Алианса.

Радарът за ранно предупреждение в Кюреджик е от съществена важност на противоракетната отбрана на блока. Военновъздушната база "Инджирлик", която се намира в близост до сирийската граница, пък се използва от Пентагона за съхранение на тактически оръжия и извършването на въздушни удари срещу "Ислямска държава". Десетилетия по-рано базата беше и основна оперативна локация на американския шпионски самолет U-2, пише Investor.bg.

Налагането на Турция като регионална сила я прави все по-малко готова на компромис със своя водещ съюзник в НАТО. САЩ отправиха предупреждение, че Анкара може да се окаже изправена пред изключване от програмата за производство на изтребителите F-35 заради действията си, като в същото време е застрашена от санкции по два закона заради бизнес с Русия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК