Управляващите в Холандия не се разбраха да орежат 16 милиарда евро

Премиерът Марк Рюте предупреди, че страната е на прага на предсрочни избори.

21.04.2012 | 19:27
Управляващите в Холандия не се разбраха да орежат 16 милиарда евро

Преговорите между коалиционните партньори в холандското правителство за съкращаване на бюджетните разходи с около 16 милиарда евро се провалиха, предадоха световните агенции.
„Не е изключено да бъде насрочени предсрочни избори,“ заяви премиерът Марк Рюте, който управлява страната от 2010.
Съкращаването на държавните разходи с между 14 до 16 милиарда са от ключово значение за вписване в изискванията на Европейския съюз за 3% бюджетен дефицит от БВП. Прилагането на рестриктивните мерки ще осуети и свалянето на рейтинга на страната, за което вече предупредиха рейтинговите агенции.

От крайно дясната Партия на свободата на Херт Вилдерс, които са против  европейските спасителни мерки, настояха изборите да бъдат насрочени „възможно най-скоро“. Именно поддръжниците на Вилдерс се оттеглиха от преговорите в събота.
Холандското правителство е едно от най-сериозните поддръжници на германската идея за създаване на нов пакт за фискална стабилност в еврозоната, който да предотврати задълбочаването на дълговата криза в региона. Холандия е една от четирите европейски страни с рейтинг от три пъти А, която обаче с последно време среща сериозни трудности в покриването на трипроцентната граница на бюджетния дефицит. Прогнозите дори сочат, че през 2013 дефицитът ще достигне до 4.6% от БВП.