Гърция не е преодоляла тежкото положение, предупреди Лагард

Глобалното икономическо възстановяване е неуверено, заяви директорът на Международния валутен фонд.

20.04.2012 | 08:23
Гърция не е преодоляла тежкото положение, предупреди Лагард

„Гърция все още не е преодоляла тежкото положение и остава под международно наблюдение“, заяви Кристин Лагард по време на пролетната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон.

Икономиката на страната се е свила с 15% и е в рецесия от 2008. МВФ прогнозира свиване с още 4.7%, като растеж не се очаква до 2014.

Международните кредитори на Атина начело с Европейския съюз и МВФ настояват правителството да наложи икономии, с които да постави под контрол бюджета, и да извърши значителни структурни реформи, за да възстанови конкурентоспособността на икономиката.

„През последните шест месеца посветихме прекомерно много време на гръцките въпроси, на новата гръцка програма и на обсъждания с гръцките власти, което даде резултат“, допълни Лагард. Според нея е създадено  правителство на националното единство и са приети добри закони. Изпълнени са били предварителните условия, поставени от МВФ и другите кредитори. „Въпреки това гръцкото правителство има да свърши още доста работа“, категорична е Лагард.