17 станаха жертвите на изригналия вулкан в Нова Зеландия

21-годишна австралийка, празнувала рожден ден, е сред загиналите

15.12.2019 | 14:47 Редактор: Ивет Арабова

Най-малко 17 са загиналите след изригването на вулкана Уайт в Нова Зеландия. Под заплахата от ново изригване водолазите претърсват водите около острова. За първи път разкриха и самоличността на една от жертвите в бедствието – жената е 21 годишна австралийка.

47 души са се намирали на остров Уайт в момента на изригването. 17 са загинали, а 28 са все още в болници в Нова Зеландия и Австралия. От тях 21 са в критично състояние. Двама души се водят изчезнали. Въпреки че има 50 процента шанс от ново изригване, спасителните екипи не спират работа. 

Повечето от хората, намирали се на острова, са били туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай, Германия, Малайзия и от самата Нова Зеландия. Тленните останки на шест от жертвите бяха прибрани от острова при рискована операция с участието на новозеландски командоси. 

Първата жертва беше официално идентифицирана - това 21-годишната австралийка Кристал Броуит. Тя е била в Нова Зеландия със семейството си, за да празнува рождения си ден. В понеделник новозеландците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите на вулканичното изригване.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК