Брайвик иска да бъде оправдан или осъден на смърт

По неговите думи организацията „Рицарите тамплиери“, към която принадлежи и е основал, се вдъхновила от сръбските националисти.

18.04.2012 | 17:32
Брайвик иска да бъде оправдан или осъден на смърт

В третия ден от процеса срещу масовия убиец в  Осло Андерш Брайвик заяви, че има само два възможни изхода от делото срещу него-оправдателна или смъртна присъда, предаде BBC. В законодателството на Норвегия обаче няма смъртно наказание. Максималната присъда от 21 години затвор, която може да получи, ако бъде признат за виновен в тероризъм и масово убийство, Брайвик определи като „патетично решение“. Той подчерта още, че е „много изненадан“, че е оцелял след атаките през миналия юли, когато загинаха 77 души в Норвегия.
Прокурорите разпитаха днес Брайвик и за евентуални връзки с националисти и за религиозните му възгледи. „Аз съм войнстващ християнин и е много важно да защитя  дехристинизацията на Европа. Това не означава, че утвръждавам християнски фундаментализъм. Аз вярвам в Бог и в живота след смъртта,“ заяви още Брайвик. Той подчерта още, че е основал  тайната организация "Рицарите тамплиери“, която е била повлияна  „ от сръбските националисти, а не от нацистите". По думите на Брайвик по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 сърбите са проявили „манталитет на кръстоносци“. В съда днес Брайвик разказал, че в Либерия се срещнал със сръбски националист, чието име обаче не е съобщил. Полицията смята, че става въпрос за Милорад Улемек Легия, въпреки, че властите в Норвегия нямат доказателства, че срещата действително се е състояла.