Брайвик: Бих го направил пак

Подбудите ми бяха добри, не зли, обясни норвежкият масов убиец пред съда в Осло.

17.04.2012 | 13:25
Брайвик: Бих го направил пак

Бих го направил пак, заяви норвежкият масов убиец Андерш Брайвик пред съда в Осло във втория ден на процеса срещу него. Преди година Брайвик изби общо 77 души в столицата и на близкия остров Ютьоа. Атентаторът обясни, че "универсалните човешки права" му давали моралното основание да "защити норвежкия народ" от настъпващия в Европа ислям. Той добави, че "Ал Кайда" можела да се поучи от неговия пример, че само "еднолични" терористични клетки могат да имат успех в наши дни. 

„Извърших най-прецизните и забележителни атаки в Европа от Втората световна война насам,“ заяви в съда Брайвик, цитиран от BBC. Въпреки че се призна за извършител на бомбената атака срещу правителствена сграда в Осло и за убийството на десетки младежи в лагера на остров Ютьоа, Брайвик отрече да е осъществил терористичен акт или масово убийство. „Подбудите за това, което направих, са добри, не зли,“ увери Брайвик. По-рано адвокатите му предупредиха, че изявлението му ще разстрои много норвежци. 
Един от ключовите въпроси по делото, което се очаква да продължи около 10 седмици, е този за психичното състояние на обвиняемия. Последната психиатрична експертиза потвърди, че Брайвик е осъзнавал действията си в деня, когато е извършил убийствата, и може да бъде съден.
Обвиненията срещу него са за тероризъм и масово убийство. Максималната присъда, която може да получи, е 21 години затвор. Ако все пак бъде обявен за психично болен, той ще бъде изпратен в психиатрична клиника за неопределен период от време.

Междувременно бе отстранен един от съдиите по делото. Решението бе взето, след като стана ясно, че съдията е призовал за смъртна присъда за Брайвик.