Талибани взривиха посолства в Афганистан

Дипломатическият квартал в Кабул е бил разтърсен от най-малко 12 експлозии.

15.04.2012 | 14:45
Талибани взривиха посолства в Афганистан

(Обновена в 17.00 часа)

Сградата на парламента в Афганистан, чуждестранните посолства и щабквартирата на НАТО в Кабул бяха обстреляни от талибаните през деня, предадоха световните агенции. Талибаните съобщиха за десетки самоубийствени взрива, поразили Кабул и Логар, провинциите Пактия и Нангархар, предаде BBC.

Първите мишени на екстремистите са станали посолствата на Великобритания, Германия и САЩ. Руското и немското посолство са били обстреляни с гранатомет. В района на американското посолство са се чули най-малко седем експлозии, предават световните агенции. Охраната на чуждестранните мисии са успели да отблъснат нападателите, които са се укрили в близка до парламента сграда, откъдето продължили стрелбата, съобщи правителствен говорител.

В престрелката срещу парламента са се включили и депутати, предаде АФП. „Някои депутати включително аз и моите бодигарди се бихме с екстремистите, които окупираха шестетажна сграда, намираща се срещу парламента, заяви депутатът Мохамад Наим Лалаи.

По-рано през деня са атакувани и офисите на губернатора в провинция Логар (южно от Кабул), както и централата на провинциалната полиция и дори американската база.

По информация на медицинските служби в Кабул при самоубийствените атентати в страната са ранени най-малко пет души и са убити най-малко двама цивилни.