Светът осъди ракетния опит на Северна Корея

Останките от ракетата на Пхенян паднаха в Жълто море.

13.04.2012 | 16:48
Светът осъди ракетния опит на Северна Корея

Международната общност реагира остро на неуспешния опит на Северна Корея да изстреля изкуствен спътник тази нощ. Белият дом определи експеримента като „провокация, която заплашва регионалната сигурност, нарушава международното право и противоречи на поетите ангажименти в миналото”.

„Хвърляйки се в подобни провокации, Северна Корея продължава да се изолира все повече и пилее парите си в оръжия и пропаганда, докато севернокорейците са все по-гладни”, заяви пред АФП говорителят на американския президент Джей Карни.

Пекин призова към „спокойствие” и „сдържаност” след проваления опит на Северна Корея да изстреля изкуствен спътник.

„Надяваме се, че всички страни ще запазят спокойствие, ще проявят сдържаност и няма да предприемат мерки, които да нарушават мира на Корейския полуостров”, заяви официален говорител на външното министерство на Китай.

Властите в Москва също дадоха негативна оценка на ракетния опит на Северна Корея, но призоваха да не се налагат нови санкции на Пхенян, които според Русия биха били непродуктивни.

Германският външен министър Гуидо Вестервеле осъди остро изстрелването на северенокорейската ракета и призова ООН да реагира „твърдо” на този акт, който според него „нарушава международното право”.

Според Япония, чиито въоръжени сили бяха в повишено бойна готовност последните седмици, по вяска вероятност причина за провала е техническа неизправност. Токио и Сеул отричат да са стреляли по ракетата. Японски официални източници обявиха, че ракетата се е разпаднала на части във въздуха, след около една минута полет. Отломките са паднали в Жълто море и не са причинили никакви вреди.

Изстрелването на ракетата със спътника бе обявено по случай 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен. Международната общност обаче се опасяваше, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег и многократно прикани Пхенян да се откаже от плановете си.

След като очакваното с повишено внимание изстрелване на севернокорейски космически спътник днес се провали, Пхенян може да се опита да закърпи пострадалата си репутация у дома, като извърши трети ядрен опит, за да демонстрира военна мощ, смятат южнокорейски военни специалисти, цитирани от Reuters.