Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета

Отломките са паднали в Жълто море и не са причинили никакви вреди.

13.04.2012 | 09:43
Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета

Северна Корея изстреля без успех ракета, която трябваше да изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята и събиране на метеорологични данни, съобщиха южнокорейски медии и японският министър на отбраната. Малко по-късно КНДР официално признаха, че не са успели да изведат спътник в орбита. Учени, инженери и експерти все още проверяват каква била причината за неуспеха.

Изстрелването на ракетата със спътника бе обявено по случай 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен. Международната общност обаче се опасяваше, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег и многократно прикани Пхенян да се откаже от плановете си.

Източници от Южна Корея, Япония и САЩ потвърдиха, че ракетата е била изстреляна в 7.39 часа местно време от космодрума Чолсан, разположен в северозападната част на страната.

Японски официални източници обявиха, че ракетата се е разпаднала на части във въздуха, след около една минута полет. Отломките са паднали в Жълто море и не са причинили никакви вреди. Японските Сили за самоотбрана са били поставени в пълна бойна готовност, но противоракетните системи не са били задействани.

Неуспешното изстрелване е удар по престижа на затворената и бедна севернокорейска държава, отбелязва Reuters. Това е вторият провал на КНДР при подобен опит за извеждане на спътник. Пхенян твърди обаче, че през 2009 е извършил успешно изстрелване на ракета.