Обрат: Брайвик не бил луд

Норвежкият масов убиец е бил на себе си по време на атентатите миналата година, заключиха психиатри.

10.04.2012 | 17:59
Обрат: Брайвик не бил луд

Масовият убиец Андерш Брайвик не е невменяем и ще може да бъде съден, показа повторната психиатрична експертиза. Предишното заключение на експертите бе, че той не е бил на себе си, когато изби 77 души в Осло и на остров Ютьоа на 22 юли 2011 година.

Обратът идва само шест дни преди насрочената дата за делото срещу атентатора и означава, че той ще може да получи максимално допустимата присъда от 21 години затвор. Ако и втората експертиза го бе обявила за невменяем, Брайвик щеше да бъде задържан в психиатрична клиника за неопределен период.

Новото заключение е на психиатрите Терье Тьорисен и Агнар Аспос и бе оповестено официално от съда в Осло днес. То потвърждава мненията, че убиецът не може да е бил невменяем при толкова внимателна подготовка на атентатите. На 22 юли миналата година Брайвик първо заложи бомба пред правителствена сграда, с което отне живота на 8 души, а после хладнокръвно застреля още 69 в младежки лагер в околностите на столицата. И досега стрелецът отрича да е извършил криминално деяние, описвайки действията си като "гражданска война срещу исляма в Европа".

Все пак експертизата не е окончателна – тя трябва да бъде потвърдена от съда в хода на процеса.