Обама изпреварва Ромни със 7% в състезанието за Белия дом

Кандидатът на републиканците все повече консолидира партията около своята кандидатура.

10.04.2012 | 15:28
Обама изпреварва Ромни със 7% в състезанието за Белия дом

Ако изборите в САЩ бяха днес, президентът Барак Обама би получил 51% от гласовете. Смятаният за най-вероятен негов съперник Мит Ромни получава подкрепата на 44% от регистрираните избиратели, показват данните от социологическо проучване поръчано от ABC News и Washington Post.

Обама се ползва с голямо доверие сред жените, като 57% от представителите на нежния пол биха го подкрепили за втори мандат.

По-голямата част от мъжете биха подкрепили Мит Ромни, като преднината му е в рамките на осем пункта.

Ромни все още не е спечелил окончателно номинацията в собствената си партия, но според проучването все повече от консерваторите се консолидират зад неговата кандидатура.

Данните от изследването показват, че Обама получава доверие в шест ключови за тези избори въпроси.

Според по-голямата част от анкетираните американсият президент би се справил по-добре във външната политика, защитата на средната класа и решаването на социалните проблеми. Позицията му относно правото на аборт и хомосексуални бракове също се възприема по-добре, отколкото тази на опонента му.

Мит Ромни се смята, че би се справил по-добре само по отношение намаляването на дефицита на САЩ.

Мнозинството също така смята, Барак Обама за по-дружелюбен, по-харизматичен и вдъхновяващ отколкото кандидата на републиканците.

Данните показват тенденция на промяна сред населението на САЩ, коментира ABC. Намалява броят на хората, които смята, че Америка се развива в грешна посока, а повече от половината анкетирани посочват, че икономическата ситуация в региона, в който живеят се подобрява.

При все това данните за Ромни не са чак толкова лоши. Проучването показва, че Ромни води с почти 20% на основния си претендент за номинацията в Републиканската партия Рик Санторъм.

Той увеличава преднината си и сред независимите избиратели, които клонят към десницата, което означава че той може да развие още по-голям потенциал.

Освен това окончателната му победа във вътрешнопартийните избори ще му позволи да се съсредоточи срещу Обама. Ромни разполага с огромен финансов ресурс и добре смазана изборна машина, което неминуемо ще му донесе дивиденти по време на същинската изборна кампания.
Изборите за президент на САЩ ще се проведат през ноември тази година.