Залп от яйца спря телевизионно шоу в Гърция

Необичайният протест бе срещу набиращата популярност неонацистка партия "Златна зора"

09.04.2012 | 09:29
Залп от яйца спря телевизионно шоу в Гърция

Популярен гръцки телевизионен водещ влезе в историята като първия човек, замерян с яйца по време на емисия (вижте видео). Седемнайсет души с маскирани лица нахлуха в студиото на телевизия "Ипирос 1" и обсипаха с яйца и кисело мляко журналиста Панайотис Вурхас, който по това време правеше интервю на живо с местен политик.

Необичайният протест е заради предаване на Вурхас от миналата седмица, в които той бе поканил представител на смятаната за неонацистка партия Златна зора (Chrysi Avgi). Политическата формация, водена от Николаос Михалолякос, се е обявила против емигрантите, идеите на Просвещението и Индустриалната революция. Доскоро "Златна зора" отхвърляше и "юдео-християнството", предлагайки връщане към езическите вярвания на древните гърци, но после преосмисли позицията си и сега подкрепя гръцката православна църква. Според кодекса на партията нейни членове могат да бъдат само "чисти арийци по кръв и гърци по произход". В логотипите на партията присъстват символи, много наподобяващи свастиката на германските националсоциалисти.

На последните местни избори формацията получи над 5% от гласовете в Атина. Горе-долу толкова е и подкрепата за "Златна зора" в национален мащаб месец преди извънредните парламентарни избори.