Северна Корея инсталира ракета с далечен обхват за изстрелване

Пхенян уверява, че между 12 и 16 април с ракетата ще бъде изведен в орбита нов сателит.

08.04.2012 | 16:34
Северна Корея инсталира ракета с далечен обхват за изстрелване

Севернокорейската ракета носител "Унха-3" вече е инсталирана на стартовата площадка в Тончан-ни в северозападния район  Чхолсан, съобщи АФП. Пхенян уверява, че между 12 и 16 април с ракетата ще бъде изведен в орбита нов сателит. По този начин комунистическата страна ще отбележи 100-годишнината от рождението на Ким Ир Сен.

В Северна Корея вече пристигнаха и чуждестранни журналисти, които ще наблюдават предстоящото изстрелване. Представителите на медиите са били поканени от Комитета по космически изследвания на комунистическата държава.
Русия, САЩ, Южна Корея, Япония, както и генералният секретар на ООН призоваха Пхенян да се откаже от плановете си.
Преди седмици Япония и Южна Корея предупредиха, че ще свалят ракетата, ако навлезе във въздушните им пространства.  Днес южнокорейското разузнаване съобщи, че нови сателитни снимки дават повод за съмнение, че Северна Корея подготвя третия подземен ядрен опит в историята си. На снимките се виждали следи от изграждане на нов тунел на полигона, където вече били правени ядрени опити, предава РИА Новости.

Първите два подземни опита на КНДР са от 2006 и 2009. В тази връзка Съветът за сигурност на ООН прие през юни 2009 специална резолюция, която изисква от Северна Корея „да не извършва никакви нови ядрени изпитания или стартове с използване на технологията на балистичните ракети”.