130 страни се обединиха срещу нелегалната търговия на цигари

Контрабандата на тютюневи изделия струва на правителствата около 50 милиарда долара годишно.

05.04.2012 | 17:32
130 страни се обединиха срещу нелегалната търговия на цигари

Повече от 130 страни подкрепиха предварително споразумение срещу търговията с нелегални тютюневи изделия. Контрабандата струва на правителствата около 50 милиарда долара годишно. До предварителното споразумение се стигна след четири години преговори. То задължава производителите да бъдат лицензирани, а продукцията им да бъде обозначена със специална маркировка, която да улесни проследяването на нелегалните стоки от производството, през транспортирането до продажбата им.
Страните, подписали протокола, ще могат да предприемат действия срещу всички, които не контролират правилно веригата за доставки.
Според авторите на текста, огромните печалби, придобити от контрабандата на цигари, често се използват за финансиране на престъпни схеми по трафик на наркотици, хора и дори оръжие.
Очаква се протоколът да бъде окончателно приет през ноември на среща на Световната здравна организация. След това ще бъдат нужни до пет години, за да бъде създадена система за проследяване на нелегалната търговия на тютюневи изделия.