Сръбският президент подаде оставка

Борис Тадич се съгласи президентските избори да се проведат заедно с парламентарните.

04.04.2012 | 15:11
Сръбският президент подаде оставка

Сръбският президент Борис Тадич подаде оставка, за да може президентските избори в страната да се организират по-рано, заедно с парламентарните. Преди това той поиска гаранции за защита на сръбското население в Косово, защото до избора на нов президент възможностите на заместника му са силно ограничени.

До края на мандата му имаше още 10 месеца, но Тадич се съгласи да напусне поста. Посочената от него формална причина е да се спестят средства с избори 2 в 1, които ще се проведат на 6 май.

Постъпката на Тадич обаче е чисто тактическа. Той ще се опита да „налее” от собствената си популярност на подкрепящата го Демократическа партия.

Според социологическите проучвания опозиционната Сръбска прогресивна партия, водена от Томислав Николич, е първа по обществено доверие.

Само преди месец обаче ЕС взе решение да даде на Сърбия статут на страна кандидат за член, за което основна заслуга има Тадич и вероятно президентът ще използва това преимущество.

Същевременно Томислав Николич е известен с националистическите възгледи. Преди да основе Прогресивната партия, той бе заместник-председател на Сръбската радикална партия, чийто лидер е съденият за престъпления срещу човечеството Войслав Шешел.

На последните президентски избори Николич успя да победи Тадич на първи тур. Впоследствие след огромна подкрепа от европейски лидери и по-малките партии, Тадич се наложи.

Томислав Николич обаче продължава да се радва на огромна популярност, което изправя Тадич пред трудна битка.

Третият кандидат ще бъде лидерът на социалистите Ивица Дачич, който към момента е министър на вътрешните работи в коалиционното правителство с Демократическата партия.