По-големи заплати и по-ниски бонуси на Wall Street

Кризата обърна съотношението в доходите на финансистите.

04.04.2012 | 14:35
По-големи заплати и по-ниски бонуси на Wall Street

Повечето служители на Wall Street са получили повишение на заплатите през 2011 година, съобщава Bloomberg като се позовава на проучване на сайта eFinancialCareers.com.
Анкетата е направена сред 2860 финансови специалисти. 54% от тях споделят, че са получили повишение на заплатите, като в размера на възнаграждението не се включват бонусите. 40 на сто съобщават, че нямат промяна на заплатите им спрямо 2010.
Служителите в инвестиционните банки  са получили около 3% увеличение на заплатите. В същото време работещите в т.нар. „бутикови банки“ са имали 14% по- високи заплати през 2011 спрямо година по-рано. Управителите на фондовете пък са взимали 13-процента по-високо основно възнаграждение.
Ако обаче към получаваните суми бъдат включени и бонусите, то крайните резултати показват, че финансовите специалисти са взели по-малко пари през 2011 в сравнение с година по-рано.
В резултат на финансовата криза много банки и финансови институции орязаха допълнителните възнаграждения, но увеличиха базовите. Основните заплати през изминалите години имаха по-малък дял в определянето на трудовите възнаграждения на Wall Street.
12 процента от анкетираните са останали много доволни от новите си заплати, а 35 на сто по-скоро удовлетворени. 37 процента пък са по-скоро недоволни от това, което получават. 35% са тези, които планират да сменят работата си, а 55 на сто твърдят, че новите заплати ще ги убедят да останат в същата компания.