19 заподозрени за тероризъм са арестувани във Франция

Рейтингът на Никола Саркози се покачва след антитерористичните акции.

30.03.2012 | 13:38
19 заподозрени за тероризъм са арестувани във Франция

Френската полиция е арестувала 19 ислямисти заподозрени в тероризъм. При операцията в градовете Нант и Тулуза са иззети оръжия и вещества, от които може да се направят експлозиви, заяви френският президент Никола Саркози.

Акциите започнаха след като в Тулуза бе ликвидиран Мохамед Мера, убил по-рано три еврейски деца, учителят им и трима френски войници.

Полицията е претърсила домовете на близки и приятели на Мера, като обяснението е, че се търсят евентуални съучастници.

Освен в Тулуза, френските специални части претърсиха домове и в Нант, където се счита че оперира мюсюлманската група „Рицари на гордостта”. Междувременно е повдигнато обвинение срещу брата на Мера, но полицията издирва трети мъж, който е бил замесен в открадването на мотора, който в последствие използва терористът за да извърши убийствата.

„Наш дълг е да гарантираме сигурността на френския народ”, заяви френският президент Никола Саркози. Местни и чужди медии коментират, че активността на Саркози е свързана с предстоящите избори. След ликвидирането на Мера, рейтингът му постоянно се качва. Според социологическите проучвания към момента на първи тур Саркози би получил 30% от гласовете срещу 26% за социалиста Оланд. Все още обаче настоящият президент губи балотажа, но тенденцията е , че стопява разликата.