Недоволството в Испания срещу планирани реформи ескалира

В края на седмицата испанският премиер Мариано Рахой се очаква да обяви строги мерки за намаляване на държавния дефицит.

29.03.2012 | 08:09
Недоволството в Испания срещу планирани реформи ескалира

Недоволството в Испания ескалира още в началото на общата стачка. Демонстранти влязоха в сблъсък с полицията в полунощ, когато беше поставен официалният старт на протестите.

Испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че в петък ще обяви много строг бюджет за намаляване на държавния дефицит. Според публикации в испанската преса, Европейския  съюз настоява за по-голямо орязване на разходите от това в Гърция, Ирландия и Португалия. Информацията, наред с реформите в трудовия пазар, даде основания на двата най-големи синдиката в Испания да организират обща стачка в деня преди обявяването на бюджетните съкращения.

През декември вече бяха орязани 15 милиарда евро от държавните средства. Очаква се Рахой да добави към тях допълнителни 40 милиарда. Стотици хиляди испанци вече протестираха в цялата страна през февруари срещу промените в трудовото законодателство.

Обявената обща стачка ще бъде още по- мащабна, тъй като ще засегне пряко обществения транспорт. Най-засегнати се очаква да бъдат вътрешните полети, които ще работят само на 10% от капацитета си. До останалите европейски летища ще бъдат изпълнени едва 20% от полетите. Влакове и метрото ще покрият 35 процента от трафика в пиковите часове.