САЩ и Турция обсъдиха помощ за сирийската опозиция

Русия настоява за спиране на външната помощ за протестиращите срещу режима на Башар Асад.

25.03.2012 | 15:44
САЩ и Турция обсъдиха помощ за сирийската опозиция

САЩ и Турция обсъдиха варианти за взимане на нови мерки за оказване на хуманитарна помощ за Сирия, заяви американският президент Барак Обама. „Разгледахме общи действия за доставка на хуманитарна помощ, както и усилията на Кофи Анан за осъществяване на необходимите промени в Сирия,” заяви Обама след срещата си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Сеул в неделя.
Заместник-главният съветник на американския президент по националната безопасност Бен Родс допълни, че САЩ и Турция се готвят да окажат мирна помощ на сирийската опозиция, като доставка на медикаменти и устройства за комуникация.
Намирането на решение на военния конфликт в Сирия обсъдиха в Москва и руският президент Дмитрий Медведев и специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Позицията на Русия е, че вътрешният конфликт в Сирия може да бъде прекратен след спиране на външната подкрепа- въоръжена и политическа, за опозицията в страната.  „Ние много ценим вашите усилия, които може да се окажат последният шанс за Сирия да избегне гражданска война,” каза Медведев на Кофи Анан.
След Москва Кофи Анан ще посети Пекин. Русия и Китай вече на два пъти блокираха резолюции на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.