Първата публична компания в Камбоджа излиза на борсата в средата на април

Множество млади хора имат намерение да инвестират на фондовата борса в страната.

22.03.2012 | 17:45
Първата публична компания в Камбоджа излиза на борсата в средата на април

На 18 април започва търговията с акциите на първата публична компания в Камбоджа. Ключовото за страната събитие се случва цели 9 месеца след учредяването на фондовата борса в столицата Пном Пен.
Множество млади хора имат намерение да инвестират на фондовата борса в Камбоджа, съобщава Bloomberg.
Ентусиазмът на инвеститорите обаче се простира и извън границите на югоизточната азиатска страна. Големи чуждестранни инвеститори също очакват с нетърпение листването на първото дружество в Камбоджа-държавно контролираната компания Phnom Penh Water Supply Authority. Търсенето на акциите на дружеството надхвърля 10 пъти предложеното количество, съобщават лица, близки до ръководството. Phnom Penh Water, която възнамерява да набере близо 21 милиона долара от пазара, предприе рекламно роуд-шоу в столицата на Камбоджа. Целта е да се привлече вниманието на потенциалните инвеститори и да се популяризира фондовата борса в страната. На организираното събитие са се явили повече от 400 инвеститори, съобщава Bloomberg.
До 2013 година се очаква на борсата в Камбоджа да бъдат пуснати за продажба акциите на още две компании - Telecom Cambodia и Siha-noukville Port. Борсата в Пном Пен беше учредена през юли 2011 година. Нейното пускане беше отлагано неколкократно, заради световната финансова криза, технически проблеми или липсата на интерес от компаниите в страната. Подобряването на икономическата ситуация в Камбоджа обаче, дава повод на анализаторите да гледат с оптимизъм към бъдещето на фондовия пазар. Правителството на азиатската страна е обявило намеренията си да приватизира част от държавните предприятия чрез борсата, което вероятно ще провокира частните компании също да кандидатстват за листване.