Бунтовници в Мали извършиха преврат

Метежниците искат да смажат бунта на туарегите.

22.03.2012 | 13:04
Бунтовници в Мали извършиха преврат

Разбунтували се войници превзеха държавната телевизия и президентския дворец в страната. Има арестувани министри. През цялата нощ в столицата на африканската държава се водиха боеве между лоялни на управляващите и метежниците.

Метежниците обявиха, че поемат управлението на страната, защото правителството не е могло да се справи с бунтовете на племето туареги в северната част на страната. Президентът Туре започна преговори с водачите на племето, докато армията настоява те да бъдат победени с оръжие.

Бунтовниците се представиха като „Комитет за възстановяването на демокрацията и държавността”. Обявен е вечерен час, а конституцията е отменена. Президентът  Амаду Тумани Туре все още не е коментирал случващото се в страната, като към момента той е в неизвестност.

BBC съобщава, че не е ясно дали бунтът е подкрепян от цялата армия. Медията предполага, че елитните части, които се наричат „Червени барети” все още са лоялни на президента.

Мали е мултиетническа страна, намираща се в Западна Африка. Според организацията Freedom House тя е сред най-демократичните в Африка и се предоставя голяма свобода на медиите. Туарегите са едно от най-големите етнически племена. Те сравнително късно приемат исляма и това ги различава от останалите племена в страната.