Джордж Клуни бе арестуван

Актьорът отведен с белезници след протестен митинг пред суданското посолство във Вашингтон.

17.03.2012 | 08:11
Джордж Клуни бе арестуван

Холивудската суперзвезда Джордж Клуни бе арестуван и отведен от полицията по време на протестен митинг пред суданското посолство във Вашингтон. Актьорът дойде заедно с баща си, журналиста Ник Клуни, като впоследствие разкри, че от самото начало е планирал задържането си. Полицаите го арестуваха, след като блокира входа на посолството.

Актьорът, който в последните години е и запален политически активист, отдавна се бори срещу правителството в Хартум.

"Просто се опитвам да привлека внимание", обясни Клуни, докато го отвеждаха към полицейската камионетка с ръце зад гърба. Той уточни, че протестира срещу отношението на суданското правителство към децата в страната - "спрете да ги насилвате и спрете да ги морите от глад - това е всичко, което искаме".

По-късно актьорът плати гаранция и бе освободен. Той добави, че това бил първият арест в живота му и "да се надяваме, последният".

Клуни бе на обиколка из Судан само допреди три дни и след връщането си свидетелства пред сенатската комисия по външна политика за насилието в суданския щат Кордофан. Според него суданският президент Омар ал-Башир е лично отговорен като организатор на масови убийства в района. Актьорът описа ал-Башир като "най-големия военнопрестъпник на този век".

В сряда Клуни бе приет и от президента Барак Обама.