Талибаните прекратяват преговорите със САЩ

Войниците на НАТО да се изтеглят до края на 2013, настоява президентът на Афганистан.

15.03.2012 | 15:32
Талибаните прекратяват преговорите със САЩ

Талибаните обявиха, че прекратяват преговорите с американската армия. От няколко месеца насам, САЩ се опитват да проведат диалог с тях. Непосредствената цел е талибаните да отворят политическо представителство в Катар, както и да се договорят условия за размяна на пленници.

Според дипломатически източници, САЩ се опитват да включат в преговорния процес афганистанското правителство, което се възприема от талибаните за нелегитимно.

„Американците постоянно променят условията на преговорите“, заяви представител на групировката, цитиран от BBC. Към настоящия момент американското командване се опитва да договори размяната на петима талибани за отвлечен войник.

Междувременно, след като униформен уби 16 цивилни в афганистанско село, президентът на страната Хамид Карзай настоява поделенията на НАТО да излязат извън населените места в страната.

Пред американския министър на отбраната Лиън Панета, Карзай подчерта, че САЩ трябва да се изтеглят още през 2013, а не през 2014, както е по-план. „Готови сме да се грижим сами за себе си“, категоричен е афганистанският президент.