Гърция се приближи към втория спасителен пакет

Инвеститорите, които притежават застраховки за защита срещу фалит, ще получат обезщетение.

10.03.2012 | 09:38
Гърция се приближи към втория спасителен пакет

Гърция предприе важна стъпка към втория спасителен пакет след като успя да договри преструктуриране на част от публичния дълг на страната, съобщават световните агенции. След продължителни преговори гръцкото правителство успя да постигне споразумение с частните кредитори да участват в преструктурирането на 85.8% от публичния дълг на страната. Късно вчерта в петък правителството на Атина одобри задействането на т.нар. колективна калуза, чрез която и несъгласните миноритрани инвеститори, притежаващи гръцки дълг, да се включат в преструктурирането.

Инвеститорите, които притежават застраховки за защита срещу фалит, ще получат обезщетение. Това стана възможно след като Международната асоациацията на участниците на пазара на суапове и деривати (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) определи сделката по замяна на гръцки дългови облигаци като „кредитно събитие".

Със сделката по замяна на дъгла банките и други финансови институции ще разменят притежаваните от тях дългови облигации с нови на по-ниска стойност и при по-ниска лихва. Част от инвеститорите са сключили застраховки срещу развитието на подобен сценарий. Тези плащания може да достигнат до общо 3.2 милиарда долара, което е малка част от 105-милиардния опростен публичен дълг на Гърция, отбелязва BBC.