HSBC продава бизнеса с общо застраховане в Азия и Латинска Америка

От май 2011 насам финансовата институция е продала активи за близо 6 милиарда долара.

08.03.2012 | 07:29
HSBC продава бизнеса с общо застраховане в Азия и Латинска Америка

Британската банка HSBC се е съгласила да продаде бизнеса си с общо застраховане в Азия и Латинска Америка на френския застраховател AXA Group и австралийската QBE Insurance Group. Сделката е на стойност 941 милиона долара и е част от плана на HSBC за освобождаване от неключови активи.

AXA ще плати близо 494 милиона долара за придобиване на застрахователния бизнес на HSBC в Хонконг, Сингапур и Мексико. QBE на свой ред се ще плати сумата от 420 милиона долара за общозастрахователната дейност на британската банка в Аржентина, както и за застрахователния й отдел в Hang Seng Bank.

За AXA Group придобиването е стъпка напред в завладяването на по-голям пазарен дял в развиващите се страни и постигането на поставените стратегически цели, отбелязват от Reuters. Компанията се надява до 2015 година да удвои брутните си приходи и да стане един от трите най-големи застрахователи в Азия.

Решението на HSBC да се откаже от този бизнес може да означава, че банката възнамерява да продаде още подобни активи с цел покриване на строгите капиталови изисквания на острова. Сделката с AXA и QBE е поредната от серия мерки, които изпълнителният директор Стюарт Гъливер предприема в опит да намали разходите. От май 2011 насам компанията е продала активи за близо 6 милиарда долара. За да покрие капиталовите изисквания и да закрепи финансите си, HSBC предприе още съкращаване на 11 000 работни места и и намаляване на клоновата си мрежа в Съединените щати.