Обама увери Израел в подкрепата си

Проблемът с ядрената програма на Техеран може да се реши по пътя на дипломацията, казва американският президент на Бенямин Нетаняху.

06.03.2012 | 07:49
Обама увери Израел в подкрепата си

Американският президент Барак Обама увери израелския премиер Бенямин Нетаняху, че може да разчита на подкрепа при евентуален военен конфликт.

„Ангажиментът на САЩ за сигурността на Израел остава непоклатим“, подчерта Обама, но изтъкна, че желае дипломатическо и мирно разрешаване на проблема с ядрената програма на страната.

 „Ако санкциите срещу Иран не дадат резултат и страната не спре програмата за създаване на оръжие за масово унищожение, си запазваме правото да нападнем. Моята върховна отговорност като министър-председател на Израел е да гарантирам, че ще останем господар на съдбата си“, категоричен бе Бенямин Нетаняху.

Междувременно цените на петрола се повишиха в азиатската търговия на фона на напрежението около Иран, съобщава AFP. Цената на американския лек суров петрол на борсата в Ню Йорк се увеличи с 18 цента до 106.90 долара за барел, а „Брент” поскъпна с 21 цента до 124.01 долара за барел в сутрешната търговия.