ЦИК обяви Путин за новия президент на Русия

Печелейки изборите, Путин се завръща в президентството след 2008, когато приключи вторият ми последователен президентски мандат.

05.03.2012 | 10:04
ЦИК обяви Путин за новия президент на Русия

С 63,75% от гласовете Владимир Путин спечели президентските избори на Русия на първия тур, съобщи на специална пресконференция председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Владимир Чуров.  Втори е Генадий Зюганов със 17,19%, сочат данните от почти 100% на обработените избирателни протоколи, предаде РИА Новости. Трети е Михаил Прохоров, спечелил 7,86% от гласовете. Останалите двама в надпреварата Владимир Жириновски и Сергей Миронов печелят съответно 6,23% и 3,85% от симпатиите на гласоподавателите.
Избирателната активност е била 65% или с 5% по-висока от тази на парламентарните избори през декември.
Секретарят на ЦИК Николай Конкин съобщи, че няма нарушения, които да повлияят на изборния резултат.
С победата Путин отново се връща в президентството след 2008, когато приключи вторият му последователен четиригодишен мандат на поста.
След  изборите тази година за първи път президентът на Русия ще има шестгодишен мандат.
Владимир Жириновски и Сергей Миронов вече поздравиха Владимир Путин за изборната победа. Според Михаил Прохоров изборите не са били честни, но това не ги прави нелегитимни. Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов заяви, че изборите са „нечестни и недостойни“. Опозицията организира многохиляден митинг тази вечер в центъра на руската столица.