Военният бюджет на Китай надмина 100 милиарда долара

Пекин увеличи разходите за отбрана с 11%, работи върху първия си самолетоносач и противосателитни ракети.

04.03.2012 | 11:27
Военният бюджет на Китай надмина 100 милиарда долара

Китай за поредна година обяви, че ще увеличи военния си бюджет. За 2012 година Пекин ще отдели 11.2% повече пари за отбрана. Общата сума ще бъде около 106 милиарда долара.

Пекин увеличава военния си бюджет всяка година от две десетилетия насам, но за първи път парите ще надхвърлят 100 милиарда долара. В момента страната изгражда първия си самолетоносач, разработва изтребител с антирадарна система и ракети, които да могат да свалят вражески сателити.

Въпреки системното увеличение на парите за отбрана, Китай е далеч зад първенеца в тази област – САЩ. Вашингтон харчи годишно около 740 милиарда долара за отбрана, поддържайки хиляди войници на чужда територия по целия свят. Според специалисти обаче реалните разходи на Пекин също може да са доста над официално обявените - всъщност дори двойно повече.

Някои анализатори виждат в сегашната ситуация началото на нова напредвара във въоръжаването и дори на нова Студена война. Американският президент Барак Обама официално обяви наскоро, че новият военен приоритет на страната ще е не Близкият изток, а Азиатско-тихоокеанският басейн. Американците планират сериозно да увеличат военното си присъствие в Южнокитайско море, с което ще могат да контролират доставките на петрол за китайската икономика.

Увеличаващата се военна мощ на Китай притеснява сериозно и някои от съседите му. Страната има териториални спорове с Виетнам и Япония и категорични претенции към Тайван.